Luusto kaipaa huomiota vaihdevuosissa

Vaihdevuodet lisäävät naisten riskiä sairastua luukatoon eli osteoporoosiin, kun vaihdevuosi-iässä estrogeenituotannon hiipuminen kiihdyttää luumassan menetystä (1). Luukatoa voi ehkäistä itsehoidoilla, kuten huolehtimalla riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista sekä monipuolisella ravinnolla ja säännöllisellä liikunnalla. (2)

Vaikka kevät on kasvun ja hedelmällisyyden aikaa, saatat olla ärtynyt ja potea kevätväsymystä. Jos olet keski-ikäinen nainen, et ole ehkä tullut ajatelleeksi, että mielialan vaihtelut, haluttomuus tai hikoilu ovatkin ensioireita alkavista vaihdevuosista.

Hikoilu ja kuumat aallot ennakoivat menopaussia

Tavallisimpia menopaussin eli vaihdevuosien oireita ovat hikoilupuuskat ja kuumat aallot. Hikoilua voi esiintyä päivin ja öin puuskittaisina lämmönryöppyinä. Kuuma aalto alkaa voimakkaalla sisäisellä lämmön tuntemuksella. Tätä seuraa nopeasti lämmön haihtuminen ihoverisuonten laajenemisen seurauksena. Ihon lämpötila nousee. Voimakkaaseen hikoiluun voi liittyä kasvojen punoitusta ja sydämen tykyttelyä. (3)

Menopaussia esiintyy nelikymppisistä kuusikymppisiin

Vaihdevuodet alkavat suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä, suurimmalla osalla naisista 45:n ja 55:n ikävuoden välillä, mutta vaihtelua voi olla aina 40:stä 60:een ikävuoteen asti (4). Kuumat aallot ja kuukautisten harveneminen tai loppuminen ovat tunnistettavia vaihdevuosien oireita, eikä laboratoriokokeita yleensä tarvita (5).

Kahdella viidestä yli 50-vuotiaasta naisesta murtuu loppuelämänsä aikana ranne, nikama tai lonkka9

Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen naishormonien eli estrogeenituotannon vähenemiseen. Estrogeenin on todettu korjaavan luun muodostumisen ja hajoamisen välistä epätasapainoa.

Kun estrogeenipitoisuudet vaihdevuosien aikana alenevat, vähenee elämän aikana kertynyt luumassa. Estrogeeni on elintärkeä aine luulle. Sen väheneminen heikentää luustoa. Kun vaihdevuosi-iässä luuntiheys laskee, lisääntyy myös murtumariski (6).

Vaihdevuosien edetessä naiset kärsivät estrogeenivajauksesta, mikä lisää riskiä sairastua osteoporoosiin luun hajoamisen kiihtyessä. Arvioiden mukaan jopa 40 prosentilla 50 vuotta täyttäneistä naisista on riski sairastua osteoporoosiin (7).

Suomessa todetaan vuosittain yli 30 000 osteoporoottista murtumaa, joista yli 7 500 kohdistuu reisiluun kaulaan. Kaksi kolmesta lonkkamurtumapotilaasta on naisia (8). Kahdella viidestä yli 50-vuotiaasta naisesta murtuu jäljellä olevan elämänsä aikana ranne, nikama tai lonkka. (9)

Estrogeenivajauksen muita haittavaikutuksia

Vaihdevuosien oireet voivat alkaa jo ennen kuukausivuotojen loppumista, mutta vaikeimmillaan ne ovat yleensä vuoden sisällä menopaussista. Estrogeenin puutteesta seuraa emättimen limakalvon oheneminen, mikä ilmenee kuivuutena ja kirvelynä (10). Estrogeenituotannon väheneminen saattaa myös lisätä vaihdevuosia potevien naisten lihas- ja nivelkipuja (11). Vaihdevuosioireiden vuoksi kannattaa lääkärin hoitoon hakeutua silloin, kun oireet haittaavat merkittävästi jokapäiväistä elämää.

Ennakoiva itsehoito avuksi

Luuston hapertumiseen voi vaikuttaa omilla elintavoilla. Jatkuva, pitkäjänteinen kalsiumin ja D-vitamiinin saannista huolehtiminen, monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta sekä tupakoinnin välttäminen ovat merkittäviä itsehoitomuotoja, joilla lisätä luiden massaa vielä aikuisiälläkin (12). Täsmähoitona vaihdevuosiin käytetään hormonihoitoa, joka lievittää vaihdevuosioireita, mutta hoitoon liittyy myös haittavaikutuksia (13).

Lähteet

1. Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01160/vaihdevuosien-vaikutukset-kehossa

2. Terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00053/osteoporoosi-luukato#s7

3. Terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00179/vaihdevuodet?q=vaihdevuodet#s1

4. Terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00179/vaihdevuodet?q=vaihdevuodet#s1

5. Terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00179

6. Marja Komulainen, Marjo Tuppurainen ja Heikki Kröger: Duodecim-lehti https://www.duodecimlehti.fi/duo93914

7. Luustoliitto https://luustoliitto.fi/osteoporoosi/mita-osteoporoosi-on/sekundaarinen-osteoporoosi/vaihdevuodet/

8. Marja Komulainen, Marjo Tuppurainen ja Heikki Kröger: Duodecim-lehti https://www.duodecimlehti.fi/duo93914

9. Osteoporoosi Käypä hoito -suositus 2020 www.kaypahoito.fi

10. Terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00179/vaihdevuodet?q=vaihdevuodet

11. Terveyskirjasto.https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00179/vaihdevuodet?q=vaihdevuodet

12. Mehiläisen omistama Puhti laboratoriotpalvelut https://www.puhti.fi/tietopaketit/vaihdevuodet/#itsehoito-miten-vaihdevuosien-oireita-voi-helpottaa

Terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00179#s3

13. Terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01158

Calcichew® D3 Extra 500 mg/20 mikrog, appelsiini ja sitruuna purutabletit. Calcichew® D3 Opti mansikka-meloni 500 mg/25 mikrog purutabletti. Kalsiumin ja D-vitamiinin puutteen ehkäisyyn ja hoitoon aikuisilla ja iäkkäillä sekä osteoporoosin hoidon tukena, jos potilaalla on kalsiumin ja D-vitamiinin puutoksen riski. Ei lapsille tai nuorille. Älä käytä jos sinulla on munuaiskiviä tai vaikeita munuaisvaivoja. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen valmisteen käyttöä, jos käytät muita lääkkeitä. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Markkinoija: Orifarm Healthcare Oy. Apteekista.

1 Osteoporosis Foundation, IOF Compendium of Osteoporosis, 2nd edition, 2019.
2 Arikoski P. et al, Luuston terveys lapsuus- ja nuoruusiässä, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, 2002;118(12):1251-1258