Kuulutko osteoporoosin riskiryhmään? Testaa oma riskisi sairastua!

Tiesitkö, että luukudos uusiutuu koko elämämme ajan? Luun määrä kasvaa 20–30 vuoden ikään saakka ja säilyy melko samanlaisena noin 40-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen luun määrä pienenee, naisilla erityisesti vaihdevuosien aikana. (1.)

Mitä osteoporoosi on?

Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun lujuuden heikentyminen altistaa luunmurtumille. Suomessa arvioidaankin tapahtuvan vuosittain 30 000–40 000 luunmurtumaa, joissa osasyynä on luuston haurastuminen (1).

Osteoporoosia ei voi tuntea

Osteoporoosin ensimmäinen oire on yleensä luunmurtuma (1). Osteoporoosia ei siis voi tuntea ennen tapaturmaa (2). Diagnosointi on mahdollista tehdä ennen murtumaa ainoastaan luuntiheysmittauksella (1). Mittauksen tarpeen arvioi aina lääkäri, eikä niitä suoriteta esimerkiksi pelkän iän perusteella (2).

Kuulutko riskiryhmään?

Voit kuulua riskiryhmään, jos:

  • Olet alipainoinen
  • Olet yli 50-vuotias
  • Sinulla on vaihdevuodet
  • Tupakoit
  • Et harrasta säännöllistä liikuntaa
  • Et saa ravinnosta riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia
  • Sinulla on pitkäaikainen kortisonihoito
  • Sinulla on altistavia perintötekijöitä tai muita sairauksia, esimerkiksi kilpirauhasen
    liikatoiminta tai ruoansulatuskanavien sairaudet (1,2.)

Osteoporoosin ehkäisyssä tärkeintä on huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta sekä riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Tärkeää on myös muistaa terveelliset elintavat: liikunnalla ja tupakan tumppaamisella osallistut talkoisiin vahvemman luustosi puolesta. (1.)

Saatko sinä tarpeeksi kalsiumia?

Tarkista helpon kalsiumlaskurin avulla, saatko tarpeeksi kalsiumia: Kalsiumlaskuri

Lähteet:
1) Käypähoito.fi http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi24065#suositus
2) Lääkärikirja Duodecim 31.5.2017 sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Calcichew® D3 Extra 500 mg/20 mikrog, appelsiini ja sitruuna purutabletit. Calcichew® D3 Opti mansikka-meloni 500 mg/25 mikrog purutabletti. Kalsiumin ja D-vitamiinin puutteen ehkäisyyn ja hoitoon aikuisilla ja iäkkäillä sekä osteoporoosin hoidon tukena, jos potilaalla on kalsiumin ja D-vitamiinin puutoksen riski. Ei lapsille tai nuorille. Älä käytä jos sinulla on munuaiskiviä tai vaikeita munuaisvaivoja. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen valmisteen käyttöä, jos käytät muita lääkkeitä. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Markkinoija: Orifarm Healthcare Oy. Apteekista.

1 Osteoporosis Foundation, IOF Compendium of Osteoporosis, 2nd edition, 2019.
2 Arikoski P. et al, Luuston terveys lapsuus- ja nuoruusiässä, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, 2002;118(12):1251-1258