Joka kolmas nainen saa luunmurtuman täytettyään 50 vuotta

Luunmurtumat lisääntyvät merkittävästi ikääntymisen myötä. Arvioidaan, että useampi kuin joka kolmas nainen saa osteoporoottisen luunmurtuman 50 vuotta täytettyään. Miehillä vastaava luku on yksi viidestä.1,2

Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun lujuus on heikentynyt ja se altistaa luunmurtumille3.
Suomessa todetaan noin 45 000 osteoporoottista murtumaa vuosittain4.

Naisilla osteoporoosi on yleisempää kuin miehillä, koska naisen luuston massa on jo lähtökohtaisesti miehen luuston massaa pienempi. Lisäksi naisilla vaihdevuosista johtuva estrogeenituotannon väheneminen nopeuttaa edelleen luun määrän menetystä3.

Miehen osteoporoosi voidaan jakaa primaariseen osteoporoosiin, johon kuuluu ikääntymiseen liittyvä ja tuntemattomaan syyhyn liittyvä osteoporoosi, sekä sekundaariseen osteoporoosiin. Sekundaarisessa osteoporoosissa luukadon aiheuttaa jokin sairaus tai lääke. Lääkeaineista yleisimmät osteoporoosin aiheuttajat ovat glukokortikoidit5.

Jos äidilläsi on hauraat luut, riskisi osteoporoosiin lisääntyy

Tiesitkö, että perinnölliset tekijät vaikuttavat luuston lujuuteen? Perinnölliset tekijät määrittävät jopa 80 % saavutetusta luun huipputiheydestä. Jos äidilläsi on hauraat luut, kannattaa sinun huolehtia entistä paremmin omasta luustoterveydestäsi2. Tunnusmerkkejä äitisi hauraista luista ovat esimerkiksi rannemurtuma, lonkkamurtuma tai todettu osteoporoosi4.

Vahva luusto rakennetaan jo nuoruudessa, ja luuston huipputiheys ja -massa saavutetaan 20–30-vuoden iässä4 .Voit kuitenkin vaikuttaa elintavoilla koko elämäsi ajan luuston vahvuuteen ja vahvan luuston säilymiseen.

Näin ehkäiset osteoporoosia koko elämän ajan

Osteoporoosin ehkäisyssä keskeistä on riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista huolehtiminen joka päivä. Tärkeää on myös liikkua luustoa ja lihaksia kehittävästi, syödä monipuolisesti ja olla tupakoimatta2.

Saatko ravinnosta tarpeeksi kalsiumia? Voit testata kalsiumin tarpeesi helposti kalsium-laskurillamme >

Lähteet

  1. Osteoporosis Foundation, IOF Compendium of Osteoporosis, 2nd edition, 2019.
  2. Arikoski P. et al, Luuston terveys lapsuus- ja nuoruusiässä, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, 2002;118(12):1251-1258
  3. Luustoliitto: https://luustoliitto.fi/osteoporoosi/mita-osteoporoosi-on/primaari-osteoporoosi/vaihdevuodet/. Viitattu 4.8.2023
  4. Luustoliitto: https://luustoliitto.fi/osteoporoosi/mita-osteoporoosi-on/ Viitattu 4.8.2023
  5. Miehen osteoporoosi, lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, 2009;125(10):1109-16

FI-CALC-2300026 08 2023

Calcichew® D3 Extra 500 mg/20 mikrog, appelsiini ja sitruuna purutabletit. Calcichew® D3 Opti mansikka-meloni 500 mg/25 mikrog purutabletti. Kalsiumin ja D-vitamiinin puutteen ehkäisyyn ja hoitoon aikuisilla ja iäkkäillä sekä osteoporoosin hoidon tukena, jos potilaalla on kalsiumin ja D-vitamiinin puutoksen riski. Ei lapsille tai nuorille. Älä käytä jos sinulla on munuaiskiviä tai vaikeita munuaisvaivoja. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen valmisteen käyttöä, jos käytät muita lääkkeitä. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Markkinoija: Orifarm Healthcare Oy. Apteekista.

1 Osteoporosis Foundation, IOF Compendium of Osteoporosis, 2nd edition, 2019.
2 Arikoski P. et al, Luuston terveys lapsuus- ja nuoruusiässä, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, 2002;118(12):1251-1258