3 tärkeää syytä huolehtia kalsiumin saannista

Vaikka luu on kovaa, se tarvitsee apua säilyäkseen lujana – kalsium on lujan luuston tärkein rakennusaine (1), jota jokaisen on hyvä saada riittävästi.

Tässä kolme syytä siihen, miksi kalsiumin saanti on välttämätöntä jokaiselle.

  1. Pitää luuston kunnossa ja ehkäisee osteoporoosia
    Kalsium pitää luuston lujana. Kalsium varastoituu luustoon, joka kehittyy noin 30-vuotiaaksi asti. Aikuisen luustossa kalsiumia on noin kilon verran, ja osa siitä vaihtuu päivittäin luun uudismuodostuksen seurauksena (2). Sen vuoksi onkin tärkeää, että myös aikuiset saavat kalsiumia ruokavaliostaan päivittäin. Vahva luusto ei haurastu niin helposti, jolloin vaara sairastua osteoporoosiin vähenee.
  2. Auttaa pitämään hampaat hyvänä
    Liian vähäinen kalsiumin saanti tai muu häiriö kalsiumin aineenvaihdunnassa vaurioittaa hammaskiillettä (5).
  3. Edistää lihasten toimintaa
    Elimistön kaikki solut tarvitsevat kalsiumia, sillä se säätelee monia tärkeitä elintoimintoja, esimerkiksi sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa (2). Kalsium vaikuttaa myös lihaksiin ja vereen edistäen normaalia lihasten toimintaa ja veren hyytymistä (6).

Muista myös D-vitamiini

Tiesitkö, että ilman D-vitamiinia kalsium ei imeydy? Yhdessä ne ovat välttämättömiä lujan luuston rakentumiselle, sillä D-vitamiini parantaa kalsiumin imeytymistä. (3.) D-vitamiinia muodostuu ihossa UV-säteiden avulla (4), joten kalsiumlisä on helpoin tapa varmistaa riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti Suomen sääoloissa.

Lähteet:
1) Osteoporoosi käypä hoito
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi24065#suositus
2) Luustoliitto.fi https://luustoliitto.fi/luustoterveys/luustoterveelliset-elintavat/kalsium/
3) Kalsiumin saanti ja sen riskiryhmät Suomessa /Reijo Laatikainen 31.5.2018
4) D-vitamiini https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01044
5) Terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trv00003
EU Register on nutrition and health claims
http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home
6) EU Register on nutrition and health claims
http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home

Calcichew® D3 Extra 500 mg/20 mikrog, appelsiini ja sitruuna purutabletit. Calcichew® D3 Opti mansikka-meloni 500 mg/25 mikrog purutabletti. Kalsiumin ja D-vitamiinin puutteen ehkäisyyn ja hoitoon aikuisilla ja iäkkäillä sekä osteoporoosin hoidon tukena, jos potilaalla on kalsiumin ja D-vitamiinin puutoksen riski. Ei lapsille tai nuorille. Älä käytä jos sinulla on munuaiskiviä tai vaikeita munuaisvaivoja. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen valmisteen käyttöä, jos käytät muita lääkkeitä. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Markkinoija: Orifarm Healthcare Oy. Apteekista.

1 Osteoporosis Foundation, IOF Compendium of Osteoporosis, 2nd edition, 2019.
2 Arikoski P. et al, Luuston terveys lapsuus- ja nuoruusiässä, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, 2002;118(12):1251-1258